Název zařízení je odvozeno z anglického slova "to tenderize" tj. změkčit surovinu nebo narušit její tuhá vlákna. Surovina - převážně maso se po tomto úkonu stává křehčí. Navíc jsou v mase vytvářeny "tepelné kanálky", které napomáhají stejnoměrnému pronikání tepla v průběhu přípravy. To umožňuje zkrácení doby přípravy (až o 40%) a přispívá k rovnoměrnému propečení masa. Při správné tepelné úpravě na rozpálené pánvi nebo roštu, se však kanálky žárem zatáhnou a šťavnatost masa zůstává zachována. Pokud maso současně i marinujeme dochází k znásobení účinku a lepšímu proniknutí marinády dovnitř masa, čímž se zkrátí doba marinace a zvýší se její účinnost.
Parametry přístroje:
- 1258 nožů
- velikost masa až 175mm
- příprava až 400ks plátků za hodinu
- výrazně snižuje ztráty hmotnosti zadržením šťáv v mase
- snižuje čas pro nakládání až 4x
- zkracuje tepelnou úpravu až o 50%
- 300W / 230V
- hmotnost 24,5 kg
Rozměry | 49,5 x 22 x v41 |
Material (barva) | nerez + plast |